wtorek, 02 lipiec 2013 17:24

Niewielka antylopa – dujker zebrowaty

Dujker zebrowaty jest gatunkiem ssaka parzystokopytnego, któremu grozi wyginięcie. Dzięki swojemu charakterystycznemu ubarwieniu otrzymał właśnie taką, a nie inną nazwę. Co można więcej powiedzieć o tym ciekawym stworzeniu? Przekonacie się, zaglądając do poniższego artykułu!
Rozpoznawalność zwierza
Dujker zebrowaty posiada  ciekawe umaszczenie – na jego grzebiecie, od jednego do drugiego boku, można znaleźć od dwunastu do piętnastu czarnych, pionowo ułożonych pasów – identycznych jak u zebry. Reszta ciała posiada barwę złotą, kremową i czerwonawo-brązową. Brzuch jaśniejszy – od bladego złota po biel. Co ciekawe, dujker posiada rogi, które występują niezależnie od płci stwora. Jest stosunkowo niewielkim stworem – jego długość sięga do 90 cm, wysokość do 50 cm a waga nie przekracza 20 kg.

Gdzie i kiedy spotkać?
Dujker zebrowaty jest dosyć rzadko występującym gatunkiem, a jego liczebność stale się zmniejsza. Obecny zasięg występowania obejmuje tereny od Sierra Leone po Wybrzeże Kości Słoniowej. Zwierzę to uwielbia nizinne obszary zalesione.

Pora obiadowa
Podstawą diety dujkera są owoce oraz liście drzew rosnących na danym obszarze.

Ciekawości z kości
Dujkery, jak już wspominaliśmy, są gatunkiem narażonym na wyginięcie. Główną przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, iż są one częstym obiektem polowań a ich środowiska naturalne (lasy na Wybrzeżu Kości Słoniowej) są systematycznie niszczone. Dodatkowym utrudnieniem dla ich gatunku jest fakt, iż ich rozród jest stosunkowo ograniczony – po okresie godowym samica rodzi tylko jedno młode, w dodatku całkowicie niesamodzielne, którym opiekują się oboje rodzi
Wyświetlony 1417 razy
© 2013-2020 by SN2.EU