środa, 26 czerwiec 2013 19:24

Niegroźny jelonek czubaty.+Video

Choć jego aparycja nie wydaje się być zbyt przyjazna – w końcu, jakby nie było, stale szczerzy kły – to jelonek czubaty zalicza się do bardzo spokojnych stworów. Podobny do mundżaka uwielbia lasy i gąszcze. Czym dokładnie jest jelonek czubaty? Przekonacie się zerkając poniżej.
Rozpoznawalność zwierza
Jelonek posiada ciemnobrunatną sierść na grzbiecie, czarnobrunatną na szyi i głowie oraz białą od strony brzuszka. Posiada takie samo poroże jak żyrafa, czyli niewielkie, trzycentymetrowe rogi przypominające maleńkie szpice. Zazwyczaj nie są one nawet widoczne spod obfitej grzywki. Samce wyróżniają się specyficznym uśmiechem, którego cechą charakterystyczną są wystające kły. Długość ciała tych stworzeń sięga do 160 cm a wysokość do 72 cm. Ważą maksymalnie 50 kg.

Gdzie i kiedy spotkać?
Jelonek czubaty występuje w północnej Birmie, południowo-wschodnim Tybecie oraz środkowo-wschodnich Chinach. Uwielbia tereny leśne i wszelkiego rodzaju gąszcze w pobliżu wody.

Pora obiadowa
Jelonki, jako stworzenia łagodne, nie wyobrażają sobie posilania się mięsem. Głównym składnikiem ich diety są różnego rodzaju liście, pędy, gałązki, kory oraz owoce, które mogą bez problemu znaleźć w swoim naturalnym środowisku. Co jakiś dieta jest uzupełniana o trawy i zioła.

Ciekawości z kości
Jelonki jako jedne z nielicznych stworzeń jeleniowatych, potrafią szczekać. Może nie tak jak prawdziwy pies, jednak ich odgłosy wydawane w trakcie okresu godowego mogą do złudzenia przypominać odgłosy paszczy naszych czworonogów. Co równie ciekawe, w walce o samicę samce wykorzystują nie rogi, jak ich krewniacy, lecz... wystające zęby. Efektem zwycięstwa są zazwyczaj dwa młode, które rodzą się z sierścią pokrytą dwoma rzędami cętek wzdłuż grzbietu.

Wyświetlony 1126 razy

Media

© 2013-2020 by SN2.EU