poniedziałek, 24 czerwiec 2013 12:10

Latający lotokot malajski. +Video

Dziś przedstawimy Wam kolejne zwierze, którego nazwa przywołuje na myśl niezwykłe poczucie humoru twórców i tłumaczy. Lotokot malajski wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z kotem – ani jeśli chodzi o pochodzenie, ani wygląd. Czym zatem jest to stworzonko? Przekonajcie się sami!
Rozpoznawalność zwierza
Lotokoty są niezbyt dużymi stworzeniami z rzędu latawców. Mierzą do czterdziestu centymetrów długości i osiągają do dwóch kilogramów masy ciała. Wzdłuż boków można znaleźć charakterystyczny fałd skórny, który pozwala  lotokotom przemieszczać się między drzewami.

Gdzie i kiedy spotkać?
Lotokoty występują na obszarze Kambodży, Mjanmy, Laosu, Indonezji, Tajlandii, Brunei, Malezji oraz Singapuru. Preferują wilgotne lasy, gdzie mogą bez trudu skryć się na drzewach, zdobywając jednocześnie na nich pożywienie. Stwory te prowadzą nocny tryb życia.

Pora obiadowa
Co jedzą takie nadrzewne stworzenia? W przypadku lotokotów – głównie owoce i kwiaty, które mogą dosyć licznie znaleźć w koronach drzew.

Ciekawości z kości
Lotokoty poruszają się przy pomocy opisywanego wcześniej fałdu skórnego – w trakcie skoku tworzy on powierzchnię nośną, dzięki czemu zwierzęta mogą poczuć się jak małe szybowce. Jeśli chodzi o rozród, to ciąża u lotokotów trwa dwa miesiące i zazwyczaj rodzi się jedno młode. W rejonie lasów równikowych na Filipinach możemy znaleźć inną odmianę tego gatunku – lotokota filipińskiego.

Media

© 2013-2020 by SN2.EU