środa, 04 grudzień 2019 19:01

Aromaterapia – poznaj właściwości olejku z drzewa sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego Olejek z drzewa sandałowego

Olejki eteryczne pozyskiwane z różnych roślin są stosowane do aromaterapii już od tysięcy lat. Cenione są za swoje właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. Dlatego też coraz chętniej sięgają po nie producenci różnego rodzaju kosmetyków.

Przykładem olejku, który znajduje szerokie zastosowanie zarówno w aromaterapii, jak i kosmetyce jest ten pozyskiwany z drzewa sandałowego. Jakie dokładnie ma właściwości? W jakich kosmetykach go znajdziemy?

Z czego pozyskiwany jest olejek sandałowy?

Olejek ten pozyskiwany jest z drzewa sandałowego. Najczęściej do jego produkcji wykorzystuje się odmiany indyjskie, a w następnej kolejności hawajskie i australijskie. Olejek pozyskuje się w procesie destylacji parą wodną. Do produkcji wybiera się korę z jak najstarszych drzew, gdyż będzie zawierała ona najwięcej cennych substancji. Pozyskany olejek charakteryzuje się intensywnym zapachem. Dlatego też chętnie wykorzystywany jest do produkcji perfum. Stosowany jest jako nuta dolna kompozycji. Często towarzyszy takim zapachom jak lawenda, paczula czy drzewo różane.

Olejek z drzewa sandałowego – zastosowanie w aromaterapii

Wskazuje się, że olejek z drzewa sandałowego przede wszystkim korzystnie wpływa na uspokojenie. Ma właściwości antydepresyjne i kojące, a także przeciwbólowe. Jego zapach jest niezwykle zmysłowy, dlatego też stosowany jest jako afrodyzjak. Niejednokrotnie stosowany jest w kosmetykach, które mają ułatwić zrelaksowanie się. Dlatego też można go znaleźć w składzie płynów do kąpieli, balsamów czy scrubów do ciała (więcej na temat wymienionych kosmetyków przeczytasz na stronie www.biovella.pl).

Biovella - Scrub do ciała drzewo sandałowe

Biovella - Scrub do ciała drzewo sandałowe

Olejek z drzewa sandałowego – właściwości kosmetyczne

Olejek sandałowy stosowany jest w kosmetykach nie tylko ze względu na swój piękny i zmysłowy zapach. Substancje w nim zawarte mają korzystny wpływ na wygląd i kondycję skóry. Wskazuje się przede wszystkim na to, że ma właściwości antyseptyczne, a także zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Jest też środkiem dobrze nawilżającym skórę. Poleca się go szczególnie do pielęgnacji skóry suchej, gdyż przyśpiesza regenerację naskórka. Również ze względu na to, jest często składnikiem preparatów pomagających redukować widoczność blizn czy rozstępów. Niekiedy jest także składnikiem szamponów do włosów przetłuszczających się oraz przeciwłupieżowych.

Biovella - Mydło oczyszczające drzewo sandałowe

Biovella - Mydło oczyszczające drzewo sandałowe

Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się na stosowanie naturalnego olejki sandałowego, aby rozcieńczyć go np. w oleju kokosowym lub innym, gdyż nie można tego produktu stosować bezpośredni na skórę.

Właściwości prozdrowotne olejku sandałowego

Olejek pozyskiwany z drzewa sandałowego ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Inhalacje wykonane z niego mogą być pomocne w leczeniu przeziębienia i grypy. Substancje w nim zawarte ułatwiają wykrztuszanie, a także udrażniają górne drogi oddechowe. Olejek ten może być też stosowany do przygotowywania nasiadówek, które są pomocne w leczeniu dolegliwości związanych z układem moczowym. Można go też stosować do masaży brzucha przy różnego rodzaju dolegliwościach.

Wyświetlony 203 razy
© 2013-2020 by SN2.EU