piątek, 24 maj 2013 15:45

Największy i najpotężniejszy kot półkuli zachodniej.+Video

Jaguar to jeden z największych kotów na świecie - zajmuje trzecie miejsce, ustępując na podium tygrysowi i lwu. Określa się, że jest jednym z potężniejszych stworzeń na Ziemi - posiada najmocniejszą strukturę szczęk ze wszystkich kotowatych i drugą w kolejności, kiedy bierzemy pod uwagę wszystkie ssaki lądowe. Czym jeszcze zadziwi nas jaguar?
Rozpoznawalność zwierza

Jaguar jest całkiem sporym kotkiem - jego średnia długość ciała mieści się w granicach 1,50-1,85 m, licząc od końca pyska do podstawy ogona. Waga samców dochodzi czasem nawet do 136 kg. Jednak w swojej historii jaguar wypuszczał także jednostki olbrzymie, mierzące nawet 2,5 m i ważące 151 kg. Grzbiet i boki tego kota są częściowo pokryte czarnymi, okrągłymi lub podłużnymi plamami i żółtoczerwonymi pierścieniami, otoczonymi czarną obwódką. Dzięki temu jest często mylony z lampartem.

Gdzie i kiedy znaleźć?

Jaguary upodobały sobie trawiaste tereny oraz tropikalne lasy Ameryki Południowej i Środkowej. Nie gardzą także pustyniami Ameryki Północnej, a nieliczne osobniki żyły niegdyś w Azji, Europie i Afryce (wyginęły przeszło 2 mln lat temu).  Jaguar uwielbia tereny zasobne w wodę, dlatego rzadko możemy na nie trafić na terenach otwartych czy w głębokiej puszczy. Prowadzi nocny tryb życia.

Co na obiad?

Taki duży kot nie zaspokoi głodu byle czym. Dlatego podstawą jego diety są zazwyczaj duże ssaki (tapiry, kapibary i pekari). Jednakże, kiedy głód przyciśnie, jaguar nie pogardzi drobnymi ssakami czy nawet ptakami, żółwiami i kajmanami. Nierzadko swoją dietę urozmaica rybami czy też zwierzętami hodowlanymi.

Ciekawości z kości

Jaguary preferują samotniczy tryb życia - jedyni raz w roku porzucają swoją samowystarczalność po to, by znaleźć samicę. Młode rodzą się po stu dniach ciąży i nie są w pełni samodzielne - oczy otwierają dopiero po dwóch tygodniach, a normalny pokarm zaczynają przyjmować dopiero po pół roku. Choć pozornie młode jaguary bardzo łatwo się oswaja, lepiej jest tego nie robić. Powód? Po ukończeniu trzeciego roku życia zaczynają dziczeć i stwarzać zagrożenie dla otoczenia, nawet dla swojego opiekuna.
Wyświetlony 584 razy

Media

© 2013-2020 by SN2.EU