poniedziałek, 13 maj 2013 12:47

Taki trochę większy szop pracz. +Video

Ostronos rudy jest średnim stworem, który uwielbia przebywać w towarzystwie ludzi. Właściwie, w niektórych rejonach naszego globu można go uznać za stworzonko domowe. Dziś spróbujemy Wam więcej opowiedzieć o tym niepozornym stworku.
Rozpoznawalność zwierza
Pytanie pierwsze brzmi – jak wygląda ostronos? Jeśli chodzi o jego kolory, to jest rudobrązowy, z żółtawym brzuchem. Na ogonie, podobnie jak szopy pracze, ma ciemniejsze pierścienie. Nie jest gigantem – osiąga długość do 67 cm, nie licząc ogona, który potrafi mierzyć drugie tyle. Waży około 6 lub 7 kilogramów.

Gdzie i kiedy spotkać?
Głównym miejscem zamieszkania tego stworzenia jest Ameryka Południowa, a dokładnie – w niższych partiach Andów. Ostronos nie przebada zbytnio za zbytnią wysokością. Jeśli chodzi o tryb życia, to preferuje dzień.

Pora obiadowa
Co może jeść ostronos? Przede wszystkim owady oraz inne bezkręgowce. Jak trzeba i głód przyciśnie, nie pogardzi również małymi kręgowcami oraz owocami, które uzupełniają jego zapotrzebowanie na wodę oraz witaminy.

Ciekawości z kości
Ostronosy rude do niedawna były pod ścisłą ochroną – ich populacja malała z powodu zbyt dużej ilości kapucynek, które miały niezbyt przyjemny zwyczaj zjadania ich młodych. Przez to również przez pewien czas istniał zakaz hodowania ostronosów w domu, aby nie zakłócać ich naturalnej równowagi. Od czasu, kiedy wprowadzono pozwolenie na strzelanie do kapucynek, populacja stale rośnie i ostronosy, z racji swojego zaufania do ludzi, mogły powrócić do domostw.
Wyświetlony 711 razy

Media

© 2013-2020 by SN2.EU