poniedziałek, 28 styczeń 2013 12:46

Fenek - długouchy krewniak psa. + Video

Małe i niesamowicie zwinne zwierzątko, które w naszym klimacie możemy spotkać jedynie w ZOO. Jego wyjątkowo duże uszy oraz niesamowicie słodki wygląd sprawiają, że podbija serce niejednego człowieka. Szkoda tylko, że jest prawdziwym drapieżcą, mieszkającym na odległych obszarach pustynnych.
Rozpoznawalność zwierza
Fenek jest niewielkim, bo mierzącym do 40 cm długości, ssakiem z rodziny psowatych. Osiąga wagę do 1,5 kg (samce, samice ważą do 800 gram). Jego cechą charakterystyczną są niesamowicie duże uszy, które mogą mierzyć nawet pięć centymetrów. Dzięki nim mogą słyszeć każdy dźwięk oraz... chłodzić własne ciało. Mają biszkoptową sierść, chociaż jak się rodzą, w ich kolorystyce przeważa srebro i czerń.

Gdzie i kiedy spotkać?
Te cudaczne stwory występują na pustynnych obszarach Półwyspu Arabskiego oraz w północnej Afryce. Liczne osobniki są spotykane na Saharze. Przejawiają nocny tryb życia, sypiającym w ciągu dnia w norach.

Pora obiadowa
Co może jeść taki fenek? Nic szczególnego, zważywszy na swoje rozmiary... Ich ulubionym posiłkiem są szarańczaki, chrząszcze oraz niektóre małe ptaki, jaszczurki czy gryzonie, schwytane w trakcie nocnych polowań. Jak widać nie są zbyt wybredne kulinarnie, prawdopodobnie dlatego, że mieszkają na pustyni. Dietę urozmaica sobie roślinami, które dodatkowo dostarczają mu wody niezbędnej do życia.

Ciekawości z kości
Fenki są niezwykle łagodne i, podobnie do naszego psa domowego, łatwo je oswoić. Właśnie dlatego często można je spotkać w prywatnych hodowlach. Jest stworem, który wygrzebuje sobie norki w piasku, budując jednocześnie całą sieć korytarzy ewakuacyjnych. Wszystko porządnie wzmacnia piórami, sierścią i roślinami, aby się przypadkiem nie zapadło. Fenki lubią swoją rodzinę, dlatego mieszkają wspólnie, całymi stadami.

Media

© 2013-2020 by SN2.EU